Státní Darwinovo muzeum ušatá sova
Kliknutím na tlačítko souhlasíte se zpracováním vašich osobních údajů. Smlouva o zpracování osobních údajů.
MENU Navigační nabídka
-
- 117292, Moskva, st. Vavilová, 57 let
Dnes je v muzeu volný den
Podrobnosti
Nezapomeňte si uschovat vstupenku.
Vstupenky zakoupené na oficiálních stránkách starosty Moskvy www.mos.ru lze vrátit prostřednictvím platformy RUSSPASS nebo e-mailem na adrese [email protected]

- JAK SE TAM DOSTAT?!
- prázdniny
- Dění
- Výstavy
- KINO
- STŘECHA MUZEA
- Muzejní akce
- Novinky MOS.RU
- NAROZENINY
- Pro děti
- Výstavní programy
- Interaktivní programy
- Hlavní třídy
- Přednášky
- Soutěže
-
- 117292, Moskva, st. Vavilová, 57 let
Dnes je v muzeu volný den
Podrobnosti
Nezapomeňte si uschovat vstupenku.
Vstupenky zakoupené na oficiálních stránkách starosty Moskvy www.mos.ru lze vrátit prostřednictvím platformy RUSSPASS nebo e-mailem na adrese [email protected]

- NEZTRATE SE V MUZEU
- VYSTAVENÍ
- “Květinářství” na VDNKh
- Interaktivní centrum
- Interaktivní výstava
- KINO
- Prázdniny v roce 2025
- Výstavy 2025
- Všechny výstavy 2025
- MODERNÍ UMĚNÍ
- SKLENÍK
- STŘECHA MUZEA
- MOSKVA. Místo výskytu
- EcoMoskva
- EKO stezka
- Paleopark
- Živá výstava
- Sbírka online
- Environmentální programy
- DOTAZY
- Muzeum pro mládež
- Večer v Muzeu
- Projekt “Hlas severu”
- Seznamte se s přírodními rezervacemi!
- Laboratoře
- vyšetřování DNA
- Představení a projekce
- Přístupné muzeum
- Hlavní třídy
- Projekt “Muzea pro děti”
- Koncerty
- Předškolní akademie
- Narozeniny v muzeu
- Dětská promoce
- třídy IVF
- Život pod mikroskopem
- Muzejní lekce
- Biokruh
- Umělecké studio
- Pravidla
- Předmět a cena
- Průvodci výstavou
- Muzeum pro učitele
- Víkendové výlety
- Pro návštěvníky s handicapem
-
- 117292, Moskva, st. Vavilová, 57 let
Dnes je v muzeu volný den
Podrobnosti
Nezapomeňte si uschovat vstupenku.
Vstupenky zakoupené na oficiálních stránkách starosty Moskvy www.mos.ru lze vrátit prostřednictvím platformy RUSSPASS nebo e-mailem na adrese [email protected]

- YouTube | náš video kanál
- Sketchfab | kolekce ve 3D
- Videa našich dobrovolníků
- ZOOM třídy pro děti
- kdo co jí?
- Kdo žije ve skořápce?
- Rexik vyšetřuje
- nebojím se tě
- Video
- expozice
- Sbírky
- exkurze
- Muzejní akce
- O muzeu
-
- 117292, Moskva, st. Vavilová, 57 let
Dnes je v muzeu volný den
Podrobnosti
Nezapomeňte si uschovat vstupenku.
Vstupenky zakoupené na oficiálních stránkách starosty Moskvy www.mos.ru lze vrátit prostřednictvím platformy RUSSPASS nebo e-mailem na adrese [email protected]

- jak se k nám dostat
- jestli máš hlad
- jak si výstavu nejlépe prohlédnout
- pomoc v nouzi
- Muzejní publikace
- Edice pro děti
- Vědecké sbírky
- Výroční zprávy
- Документация
- Přístupné muzeum
- Vývoj muzea
- Dárci
- Partneři muzea
- Vaše akce je s námi
- Nezávislé posouzení
- Bezpečnost v přírodě
- finanční zajištění
- Požární bezpečnost
- Protikorupční
- Vzdělávací aktivity
- Pracovníci muzea
- Dobrovolnictví
- Jobs
- Klub přátel muzea
- Pro média
- Akreditace novinářů
- Média o nás
- Vytvoření muzea. Zakladatelé
- 1964-1988
- 1988–2000
- Výstavba muzea
- Vyznamenání
-
- 117292, Moskva, st. Vavilová, 57 let
Dnes je v muzeu volný den
Podrobnosti
Nezapomeňte si uschovat vstupenku.
Vstupenky zakoupené na oficiálních stránkách starosty Moskvy www.mos.ru lze vrátit prostřednictvím platformy RUSSPASS nebo e-mailem na adrese [email protected]

- Konference 2024
- Konference 2023
- Kurzy 2025
- Archiv událostí
- Další vzdělávání
- Vaše akce je s námi
- Muzejní publikace
- Výroční zprávy
- Články
- Vzdělávací filmy
- Sborník muzea
- Statistika
- Historie sbírek
- Popis sbírek
- Skladové sbírky
- Databáze
- Strážci říkají
- 3D muzejní sbírka
- Putovní výstavy
- Pro cestovní kanceláře
- Muzeum pro učitele
- Klub učitelů
- Archiv zřizovatele muzea
-
- 117292, Moskva, Vavilova ul., 57
Muzeum je otevřeno každý den v roce kromě:
Každé pondělí
Běžná otevírací doba je od 10.00:6.00 do XNUMX:XNUMX
vice
Mapa umístění ↓

- VÝSTAVY
- Mapa muzea
- Zvukový průvodce
- Přístupnost
- Stravování a pití
- Návštěva s dětmi
- V případech nouze
- Soutěž
- Eco Moskva
- Environmentální cesta
- Každoroční veřejné festivaly
- DEN ZEMĚ 2020
- Fotografické soutěže
- PALEOPARK
- Přiblížení pozadí
- AR-QUEST
- Muzejní sbírky
- Pravidla přístupu ke sbírkám
- Pro profesionální použití
- Historie sbírek
- Putovní výstavy
- Příběhy muzejních sbírek
- Obecná informace
- Výroční zprávy
- Kontakty
- Vybrané novinky

Puštík ušatý je střední velikosti, možná o něco větší než holub, a představuje čeleď sov. Tento druh se vyznačuje přítomností velmi dlouhého peří umístěného po stranách hlavy ve formě malých uší. Sovy ušaté se vyznačují jednotným zbarvením peří. Hlavními stanovišti jsou lesní plantáže, malé plochy zeleně a městské parky. Jedná se o stěhovavé ptáky, kteří se před migrací shromažďují v malých skupinách. Není tak snadné je vidět, protože preferují noční životní styl a během dne sedí na odlehlých místech. Jejich chování se mírně liší od ostatních druhů sov, i když určité rozdíly ve vzhledu byly také zaznamenány.
Sova ušatá: popis

Puštík ušatý (Asio otus) se může pochlubit velmi prastarým původem, protože byl nalezen již ve starověkých lesích Ameriky na začátku kenozoické éry, což potvrzují fosilní pozůstatky těchto ptáků. Ačkoli mnoho druhů ptáků vyhynulo, od moderních druhů se jen málo lišili. Sýček pálený žil v období miocénu a výři jsou známi již od konce eocénu.
Mnoho druhů starověkých sov mělo drobné rozdíly ve srovnání s moderními druhy sov. Za prvé to nebyli draví ptáci a za druhé, jejich vzorce chování byly také odlišné. Teprve v důsledku staletí evoluce se sovám podařilo vyvinout svůj vlastní styl lovu. Sovy se skrývají a dohlížejí na svůj životní prostor. Když se potenciální oběť dostane do jejich zorného pole, zaútočí na ni, ale sovy svou kořist nepronásledují, ale spíše přesně vypočítají vzdálenost pro bleskurychlý hod. Dnes sovy představují odlišnou, odlišnou skupinu ptáků a jsou přirovnávány ke kozím nádobám, rikšám a papouškům, pokud jde o definice tříd.
V roce 1758 Carl Linnaeus, švédský přírodovědec, poprvé popsal druh „Asio otus“. Puštíci ušatí mají ve srovnání s jinými druhy sov řadu charakteristických znaků. Tento druh má dobře ohraničenou a zřetelnou obličejovou ploténku a na hlavě jsou vidět „uši“ tvořené vysokými chomáčky peří. Úzké a tuhé peří, které pokrývá téměř celé tělo ptáka, má příjemnou „mramorovou“ barvu.
Внешний вид

Je téměř nemožné rozeznat samce od samic. Ptáci obou pohlaví mají velkou hlavu, která se vyznačuje zaobleným tvarem. Oční duhovka je zbarvena žlutě nebo oranžově. Obličejový disk je obklopen tmavým peřím, stejná tmavá peří vyrůstají kolem ptačího zobáku a brada má světlejší barvu. Oblast čela, uzavřená v prostoru mezi ušima, je z barevného mramoru.
Oči jsou také lemovány několika řadami černého peří. Uši jsou tvořeny ze tří nebo pěti pírek, zbarvených do hnědých tónů a na vnější straně mají pírka charakteristický načervenalý nádech. Hřbet a oblast krku jsou zbarveny v podobných červených odstínech, včetně hnědých skvrn. Skvrny nepředstavují charakter vzoru a spodní část těla se vyznačuje přítomností černých pruhů, jejichž počet může být 4 kusy. Na letkách jsou na obou stranách vidět 4 hnědé skvrny.
Mladí ptáci nemají oproti dospělým žádné rozdíly v barvě, ale jejich opeření je poněkud měkčí a 10 cm od ohybu křídla je vidět hnědá skvrna. Dospělci dorůstají délky až 40 cm s rozpětím křídel téměř 1 metr. Samci sovy ušaté jsou o něco menší než samice, což je obtížné vizuálně určit.
Sovy mají dlouhá, zaoblená křídla. Když pták sedí nehybně, zdá se, že se pera jeho křídel navzájem překrývají. Pták je vyzbrojen poměrně dlouhým ocasem zaobleného tvaru, který se skládá z 12 ocasních per. Zobák a drápy jsou zbarveny do hněda. Zobák je zaoblený, ale poměrně ostrý, stejně jako drápy, což umožňuje sově snadno roztrhat kořist na úlomky a také ji uchopit za letu. Spodní část podrážky je lakovaná šedou barvou. Puštík ušatý je dlouhověký, může se dožít zhruba čtvrt století.
Zajímavý moment! Sova každoročně líná a mění několik vzorů opeření. Po vylíhnutí se opeření mladých sov skládá z chmýří, po kterém se mění na mezontilní. Teprve ve druhém roce života se u sov vyvíjí skutečné opeření.
Ušatá sova a zajímavosti o ní – Birds of Russia – Film 14
Kde bydlí

Puštíci ušatí se vyskytují téměř na všech kontinentech a mohou žít jak na plochých plochách, tak v horských oblastech, v nadmořských výškách až 2 tisíce metrů nad mořem. Hlavní podmínkou je přítomnost vysokých lesů, i když se mohou snadno usadit v houštinách křovin. V horských oblastech Tien Shan tento druh preferuje zimu.
Puštíci ušatí jsou stěhovavými druhy ptáků, proto se tito ptáci objevují v centrálních oblastech naší země v březnu/dubnu. S nástupem podzimního chladného počasí odcházejí na zimu do teplých krajin. Tito ptáci se vyskytují všude tam, kde jsou zelené plochy, včetně houštin keřů, stejně jako v oblastech městských parků. Hnízda si nestaví sami, ale nacvičují usazování v opuštěných hnízdech jiných dravců nebo nedravých ptáků.
Co jí

Puštík ušatý je typickým predátorem ze světa ptactva, takže jeho jídelníček zahrnuje:
- Myši, hraboši a další drobní hlodavci.
- Malí ptáci z čeledi pěvců.
- Všechny druhy brouků.
- Malá zvířata a králíci.
- Krtci.
- rejsci.
- Hermelíni.
- Netopýři
- Žáby, stejně jako další druhy obojživelníků.
Základ stravy závisí na životních podmínkách, takže v některých oblastech se sovy živí hlavně hlodavci a v jiných oblastech – různým hmyzem a brouky. V potravě sovy tvoří různí ptáci asi 10 procent, zatímco různí hlodavci asi 80 procent. Sova sežere svou kořist úplně, včetně kostí a peří, a poté znovu vyvrhne nestrávené zbytky potravy.
Sovy žijící v různých stanovištích si vyvinuly určité taktiky lovu. Tento dravec žijící v lesních houštinách se usadí na větvi stromu ve výšce 3 až 5 metrů a začíná svou kořist stopovat. Sova útočí rychlostí blesku, pokud je oběť ve vzdálenosti, která umožňuje její dopadení s vysokou pravděpodobností. Když sovy žijí na otevřených prostranstvích a řídkých lesích, dávají přednost hledání lovu za letu. Pták se vznáší ve vzduchu nízkou rychlostí a prohlíží zemský povrch svým bystrým zrakem. Zvláštností tohoto lovce je, že jeho let je téměř tichý, není schopen vyděsit potenciální oběť, a to navzdory výšce letu, která nepřesahuje 3 metry.
Chování a životní styl

Jak bylo uvedeno výše, sovy dávají přednost nočnímu životnímu stylu a s východem slunce se schovávají v hustých houštinách vegetace a snaží se zůstat bez povšimnutí. Páry hnízdí ve vzdálenosti asi 100 metrů od sebe. Po skončení období hnízdění se jedinci tvoří hejna, která čítá několik desítek jedinců. Taková hejna lze nalézt během dne v houštinách vegetace. Ve společnosti svých příbuzných se ptáci cítí bezpečněji, takže odpočívají v klidu. Po západu slunce opouštějí svá místa odpočinku při hledání potravy, raději loví sami.
Zajímavé vědět! Puštík ušatý má až 3 páry víček: jeden pár je určen pro letový režim, který chrání ptačí oči před prachem a drobným hmyzem, druhý pár používá pták při mrkání a třetí pár je určen pro spánek.
Zpravidla se sovy ušaté vyznačují mírumilovnou povahou, ale během období rozmnožování, pokud je pták vyrušen, mohou sovy projevovat agresi a chránit své potomky. Když se k ptákovi přiblížíte, začne vydávat syčivé zvuky a načechrá peří, čímž se zvětší. Tito ptáci jsou obecně přátelské povahy, a když jsou ve skupině, nikdy se spolu nehádají. Vzhledem k tomu, že ptáci mohou migrovat, nepřilnou ke svému území a nesnaží se ho bránit před ostatními ptáky.
Sovy zpravidla preferují zimu v teplých zemích, na zimu odlétají v srpnu/září. Pokaždé vyčkávají na chladné počasí ve stejných oblastech a vracejí se na svá obvyklá hnízdiště v březnu/dubnu, v závislosti na povětrnostních podmínkách.
Rozmnožování a potomci

V březnu/dubnu, kdy se sovy vracejí ze zimování, začíná období jejich rozmnožování, které se vyznačuje zvláštním typem chování. Každých pár sekund vydávají charakteristické zvuky, jako „goo-goo-goo“. Těmito zvuky zvou partneři své samice a zvuky jsou doprovázeny častými údery křídel.
Важный момент! Puštíci ušatí si raději nestaví svá vlastní hnízda, místo toho obsazují bezdomovci hnízda vran, strak a havranů. Pokud vhodné hnízdo není, samice vejce jednoduše naklade na zem mezi trávu. Hnízdo, bez ohledu na to, čí to je nebo jak je pohodlné, používají sovy pouze jednou k výchově mláďat.
Samice klade několik vajíček, ale ne více než devět, v intervalech několika dnů. Samice je jediná zodpovědná za inkubaci vajíček a může v noci několikrát opustit hnízdo, aby se nakrmila. Samice dokáže otočit vajíčka asi 40krát denně. Proč to dělá, vědci nevědí. Zhruba po 3 a půl týdnech se potomci začnou objevovat v pořadí, v jakém samice nakladla vajíčka, takže tento proces může trvat i několik dní.
Po vylíhnutí váží mláďata asi 20 gramů a jejich těla jsou pokryta bílým prachovým peřím. Jsou slepí a prakticky bezmocní, ale jsou schopni vydávat různé zvuky. Čtvrtého dne života začnou vidět. Přestože se sovy rodí s několikadenním odstupem, do konce prvního měsíce života dosáhnou všechny stejné velikosti a všechny jsou téměř podobné svým rodičům, s výjimkou povahy jejich opeření. Do této doby přestanou růst a po několika měsících se u nich vytvoří vhodné opeření.
Po narození samice a samec chrání a krmí své potomky. Samice je vždy poblíž kuřat a samec dostává potravu pro svou rodinu. Přes den můžete vidět samce a samici odpočívat poblíž hnízda. Pokud se pokusíte přiblížit k hnízdu, můžete cítit agresivní jednání samce i samice. Po prvním měsíci života se sovy snaží létat z větve na větev a ze stromu na strom. Zároveň ještě nemají schopnosti získávat potravu, takže za krmení odpovídají jejich rodiče. Navzdory tomu ve 2 a půl měsících mláďata stále opouštějí hnízdo, i když nemohou létat. Když potomci dosáhnou jednoho roku věku, mohou se rozmnožovat.
Přirození nepřátelé sov ušatých

Dospělé sovy nemají prakticky žádné přirozené nepřátele, i když se mohou stát kořistí větších dravců, jako jsou jestřábi nebo sokoli, a to pouze ve dne kvůli vlastní neopatrnosti. Výr ušatý často loví výr a puštík obecný. Jinak život těchto predátorů ubíhá klidně, zejména v období mimo hnízdění, kdy se snaží držet v malých skupinách. Kuny a hranostajové ničí hnízda těchto ptáků. Kromě toho, pokud sovy žijí blízko lidí, může do jejich hnízda vlézt kočka domácí, ale to se stává velmi zřídka, protože jen málo domácích mazlíčků touží po přirozeném lovu. Nejnáchylnější k útoku jsou proto mladí, nezkušení ptáci a také bezbranná mláďata. Někteří ptáci nepřežijí migraci na zimoviště a zpět do svých stanovišť.
Nemoci, ke kterým jsou sovy náchylné, jsou parazitické povahy.
Následující druhy roztočů mohou obývat nosní dutinu sov:
- bricinboricus Btc.
- Sternastoma strigitida Btk.
- Rhinoecius oti Cooreman.
Bylo zjištěno, že sovy jsou napadeny blechami Ceratophillus gallinae a jiným parazitickým hmyzem. Počet puštíků ušatých závisí na dostupnosti zelených ploch a také na charakteru ekologické situace v biotopu. Jsou hladová léta, kdy rodiče nejsou schopni nakrmit své potomky a sovy hynou. V letech s dobrou potravou se celkový počet sov zvyšuje, protože rodiče zvládají nakrmit všechny své potomky.
Stav populace a druhů

Puštík ušatý je nejpočetnějším druhem vyskytujícím se na rozlehlých plochách naší země. Nachází se téměř všude, včetně městských parků a zahradních pozemků. Na ploše 120 hektarů žije zpravidla až 7 mláďat těchto ptáků. U nás je 38 chráněných území, ve 36 z nich byl spatřen puštík ušatý a ve 24 z nich bylo zaznamenáno hnízdění tohoto druhu.
V evropských zemích žije v průměru 5-7 tisíc párů puštíků ušatých a v USA zejména v posledních letech začal celkový počet sýčků klesat, takže v některých státech byli tito ptáci bráni pod ochranu jako druh ptáků, který je na pokraji vyhynutí. Pokud jde o jiné země, populace sov nevyvolává vážné obavy. Ve skutečnosti není sledování těchto ptáků tak snadné, zejména proto, že mohou migrovat a stěhovat se na jiná území, kde není zásoba potravy tak vzácná.
U nás žijící sovy ušaté ochranu nepotřebují, ale lov těchto ptáků je zákonem zakázán. Největší počet sov ušatých, něco přes 50 procent, zahyne v prvním roce svého života.
Sovy ušaté jsou velmi krásní a půvabní ptáci, kteří dokáží vydávat velmi jedinečné zvuky. Tyto hovory lze slyšet během období rozmnožování. Pocházejí z lesních houštin, zejména v noci, kdy se pták vydává hledat potravu. Tito ptáci se snaží vylíhnout své potomky na místech daleko od lidí, stejně jako od různých predátorů. V zajetí může sova žít déle než ve svém přirozeném prostředí.
Konečně,

Puštíci ušatí, stejně jako mnoho jiných dravců, hrají velmi důležitou roli při udržování rovnováhy ekosystému naší planety. Není divu, že se usazují v zelených oblastech malých měst i velkoměst. Zde si pro sebe nalézají potravu v podobě malých hlodavců, kterých se v popelnicích a sklepích rozmnožilo obrovské množství. Zpravidla v těch místech, kde se sovy usazují, počet hlodavců nepřekračuje povolené limity a často hlodavci zcela vymizí. To naznačuje, že se jedná o docela užitečné ptáky, kteří vyžadují zvláštní pozornost a ochranu. Nebojí se těsné blízkosti člověka, takže se přizpůsobují různým životním podmínkám, což jim zajišťuje vysokou míru přežití.
- 117292, Moskva, Vavilova ul., 57
- 117292, Moskva, st. Vavilová, 57 let
- 117292, Moskva, st. Vavilová, 57 let
- 117292, Moskva, st. Vavilová, 57 let
- 117292, Moskva, st. Vavilová, 57 let
- 117292, Moskva, st. Vavilová, 57 let










