Trendy

Volavka popelavá (Ardea cinerea) – Ptáci evropského Ruska

Před zakoupením vstupenky na atrakci si prosím přečtěte pravidla pro návštěvu atrakce, která jsou vyvěšena níže a přímo na atrakci. Provozní doba atrakcí se může měnit v závislosti na počasí.

Řád – čápi (Ciconiformes)
Čeleď – volavky (Ardeidae)
Rod – Volavky (Ardea) Volavka popelavá (Ardea cinerea)

Vzhled: Velký pták s dlouhým krkem, rovným dlouhým zobákem a vysokými nohama. Hmotnost dospělého ptáka dosahuje 2 kg, výška – až 90 cm, rozpětí křídel od 1,6 – 2 m Za letu je krk zakřivený ve tvaru S a vtažen do ramen. V chovném opeření vypadají jedinci obou pohlaví poměrně nápadně. Hlava je bílá, za očima jsou šedočerné pruhy, které se na zadní straně hlavy spojují a přecházejí v černý hřeben z několika podlouhlých per; krk je šedobílý, na něm černé skvrny, tvořící 2-3 podélné pruhy. Hřbet je modrošedý, peří lopatky jsou protáhlé v podobě úzkých copánků, visí dolů jako třásně na křídlech a zádech. Barva copánků je obvykle světlejší. Podlouhlé a špičaté peří krávy visí dolů. Ocas je šedý, letky jsou černé s namodralým povlakem prachového chmýří, hruď, břicho a podocas jsou šedobílé. Zobák je žlutohnědý, holá skvrna na uzdičce je nažloutlá. Oční duhovka je žlutá s lehce nazelenalým nádechem, prstenec kolem oka je nazelenalý. Nohy jsou olivově hnědé. Ve výšce páření se neopeřené oblasti stanou jasnějšími: zobák a nohy se zbarví do červenooranžova, uzdička a oční kroužek zmodrají a duhovka oranžovožlutá. Dospělí ptáci v zimním (po sňatkovém) opeření ztrácejí dekorativní, podlouhlé peří krávy a na ramenou. Chlupaté mládě je svrchu popelavě šedé, zespodu bělavé, hrdlo a břicho jsou holé, kůže je šedá se zelenkavým nádechem. Duhovka oka je bělavá. , Mláďata jsou světle šedá, mají sotva viditelný šedočerný hřeben na hlavě, krk s tmavým vzorem na přední straně a žádné ozdobné peří na drápech nebo hřbetě. Zobák je dvoubarevný: dolní čelist je tmavě šedá, dolní čelist žlutá. Oční duhovka je sotva namodralá. Nohy jsou šedohnědé.

Místo výskytu: Vyskytuje se v lesích a pouštních stepních zónách palearktické, Afriky (kromě Sahary) a jihovýchodní Asie. Ve východní Evropě a severní Asii probíhá severní hranice rozšíření volavky šedé podél linie: Petrohrad – Vologda – Perm – dolní tok Amuru – Sachalin. Izolovaná oblast rozsahu se nachází v regionu Jakutsk. Na Ukrajině, v Bělorusku, v jižních oblastech a střední zóně evropského území Ruska se tento druh vyskytuje na vhodných místech všude. Stejně jako ostatní druhy volavek je volavka popelavá úzce spjata s ústími takových řek jako Volha, Terek, Ural, Don, Dněpr, Dněstr, Dunaj atd. Ochotně osidluje nivy Severního Doněcka, Kubáně, ústí a nádrží. Evropské a západosibiřské populace zimují především v Africe. Středoasijské volavky létají na zimu do Indie a Číny. Poddruhy běžné na ostrovech jsou přisedlé. Volavka popelavá se vyznačuje extrémně vysokou ekologickou plasticitou při výběru hnízdišť. Tito ptáci hnízdí stejně ochotně jak na stromech, tak v rákosových houštinách; Nejpočetnější jsou v nivách velkých řek a velkých nádrží. Upřednostňují lesní plantáže v blízkosti nádrže, hnízdí ve starých olšových hájích, vysokých borovicových porostech a dubech.

Přečtěte si více
Montáž a montáž dvoucestných a třícestných regulačních ventilů

Питание: Masožravé druhy. Strava je pestrá, mění se v různých ročních obdobích a letech v závislosti na dostupnosti masového krmiva. Potravou mohou být: malé ryby, žáby a jejich pulci, ještěrky, malí hadi, vodní krysy, myši, sarančata a dokonce i gophers. Jídlo se získává různými způsoby. V mělké vodě bloudí pomalu nebo dlouho nehybně stojí a čekají na kořist; někdy sedí na nějakém zádrhelu trčícím z vody. Chytají rybu zobákem a rychle hází krkem a hlavou dopředu a dolů. Volavky ve stepi, sledující kořist, také velmi často stojí nehybně a vzlétnou, jen když jsou poplachy. Někdy ptáci chytají ryby plaváním se zvednutými křídly (což je typické pouze pro tento druh); Po uchopení letí na břeh, kde ho snědí.

Reprodukce: Pohlavně dospívají ve 2-3 letech. Hnízdí v koloniích, někdy i vícedruhových. Kolonie zahrnuje 5-200 hnízd, někdy i více. Přílet na hnízdiště nastává v různých časech v závislosti na charakteru jara a geografické poloze. V severních oblastech a na Sibiři se volavky objevují koncem dubna – začátkem května. Hnízdí na stromech, na rákosí nebo na ostrovech, přímo na zemi. Poté, co se volavky objevily v kolonii, začnou „opravovat“ nebo stavět hnízdo. Na této věci se podílejí oba partneři, kteří tvoří pár. Jako stavební materiál se používá rákos, větve a větvičky stromů a keřů. Ve vícedruhových koloniích zaujímá horní patro stromu volavka popelavá a pod ním hnízdo volavka, volavka a někdy i volavka obecná. Ptáci již mnoho let využívají hnízdní struktury na stromech. Ve snůšce je 3-9 vajec. Inkubace začíná snesením prvního vajíčka. Inkubace se účastní oba rodiče; samec obvykle inkubuje ve dne a samice v noci. Inkubační doba trvá 25-29 dní. Čerstvě vylíhlá mláďata jsou bezmocná, ale vidící. Až dva týdny dostávají mláďata polonatrávenou potravu, kterou jim rodiče vyvracejí přímo do zobáku, zatímco starší dostávají téměř vždy čerstvou potravu. Odrostlá mláďata si s přivezenými velkými rybami vždy nedokážou poradit a rodiče po mláďatech často sežerou potravu. Kuřata se začnou zvedat na nohy po dvou týdnech života a okřídlená se stávají po 53-56 dnech.

Naši mazlíčci: V našem parku žijí tři volavky šedé. Brzy na jaře přistávají volavky v komplexu „Rybníky“, kde až do pozdního podzimu můžete sledovat, jak tito krásní ptáci, lovící ryby, nehybně stojí mezi vrbovými houštinami.

Zajímavý fakt: Ve středověku byla volavka popelavá považována za nejzajímavější zvěř pro sokolnictví, takže kolonie volavek měly velkou hodnotu. Byly případy, kdy se feudálové zapojili do ozbrojeného konfliktu o pozemek, na kterém se nacházela kolonie volavek.

Vzhled a chování. Volavka velká, délka těla 90–98 cm, hmotnost 1,1–2,3 kg, rozpětí křídel 175–195 cm Zbarvení je celkově šedé, někdy se vyskytují i ​​velmi světlí jedinci. Během období páření mají dospělí ptáci na hlavě tenký hřeben a na spodní části krku jsou viditelné protáhlé peří. Sedavý pták, dokáže stát celé hodiny v mělké vodě nebo na okraji rákosin, prakticky bez změny polohy. Někdy se vyskytuje i na suchých místech, kde se chová úplně stejně. Často sedí na stromech a má rád zejména jednotlivé vyčnívající suché větve. Když je v nebezpečí, letí pryč, snadno se zvedá ze země, bez běhu, dokonce i z hustých houštin. Let je lehký a neuspěchaný při létání ve skupině se volavky šedé často řadí nebo tvoří klín. Aktivní nepřetržitě.

Přečtěte si více
Cystitida (zánět močového měchýře) u králíků | Králík doma

popis. Hlavní barevný tón je popelavě šedý, letka a ocasní pera jsou téměř černá, na spodní straně krku jsou podélné tmavé skvrny, břicho je bílé, boky těla jsou černé a u stojícího ptáka vyniká na ohybu křídla černobílá skvrna. U dospělých ptáků je hlava téměř bílá, od oka k zadní části hlavy se táhne pouze černý „obvaz“ a mění se v tenký visící cop. Mláďata jsou méně kontrastní, jejich hlava je našedlá, s černou „čepicí“. Nohy jsou zelenošedé, zobák dospělých ptáků je žlutý, v období páření narůžovělý a oči žluté. Mladí ptáci mají dvoubarevný zobák: horní zobák je černý, spodní zobák je žlutý. Peří kuřat je světle šedé. Létající volavky šedé se od volavek červených jasně odlišují kontrastním zbarvením křídel (světle šedá a černá) a delšími nohami.

Hlas – hlasité, spíše kakofonní chraplavé výkřiky, mláďata na hnízdech vydávají zvláštní “klokotající” zvuk.

Distribuce, stav. Hnízdní areál pokrývá významnou část Eurasie a Afriky. V evropském Rusku je to nejrozšířenější volavka, vyskytuje se od Karélie na severu až po pobřeží Černého moře na jihu. V centrální zóně je to stěhovavý pták, někdy zimuje na jihu a v posledních letech se zimní setkání objevují u Moskvy. Na jihu je běžný, i když ne početný, na mnoha místech je početně nižší než ostatní druhy volavek, jako je volavka malá nebo volavka noční. Na jaře přilétá velmi brzy; první ptáci jsou v blízkosti kolonií, i když je všude sníh a nádrže jsou pokryté ledem. Odlétá pozdě, někteří ptáci zůstávají téměř až do vytvoření ledu.

Život. Obývá různé vodní plochy, hnízdí většinou v koloniích – hlavně na stromech, dále v zatopených křovinách nebo rákosinách. Kolonie se mohou nacházet v lese ve vzdálenosti až několika kilometrů od vodní plochy. Kolonie se liší velikostí, na jihu regionu hnízdí několik stovek párů. Hnízda, stejně jako u jiných volavek, mají tvar obráceného kužele s průsvitnými stěnami, přes které jsou vejce jasně viditelná. Při hnízdění na stromech a keřích jsou hlavním stavebním materiálem tenké suché větvičky a větve. Hnízda jsou extrémně lehká, proto je podpírají tenké větve stromů a stonky rákosu.

Páry se tvoří na celý život. Snůška obsahuje 3-5 zelenomodrých vajec velikosti slepičího vejce nebo o něco větší. Samice inkubuje především snůšku. Novorozená mláďata jsou zcela bezmocná, ale vidí. Dospělí ptáci je krmí regurgitací napůl natrávené potravy. Kuřata stojí na nohou přibližně 2 týdny po vylíhnutí. Při silném větru dospělá mláďata často vypadávají z hnízd na stromech. V tomto případě jsou téměř jistě odsouzeni k smrti, protože rodiče nekrmí mláďata mimo hnízdo a nemohou se tam vrátit sami, protože nemohou létat.

Obvykle se živí ve vodních plochách, ale někdy mohou číhat na kořist na polích – nejčastěji se to děje brzy na jaře. Jako všechny volavky jedí jakékoli zvíře, které zvládnou a spolknou. Poměrně snadno polykají ryby dlouhé až 30 cm a hlodavce velikosti krysy. Při lovu stojí dlouhou dobu v mělké vodě a trpělivě čekají, až se kořist přiblíží na dosah. Čekají poblíž nor gopherů a hrabošů. Méně často se potulují po mělčinách a suchých oblastech při hledání potravy.

Přečtěte si více
Hnědý pachový hmyz - jak nebezpečný je pro člověka?

volavka popelavá (Ardea cinerea)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button