Prase divoké – popis a zvyky: jak vypadá, kde žije, čím se živí
Sekáček na divočáka je nejznámější a nejoblíbenější zvíře mezi loveckými nadšenci. Trofej v podobě hlavy nebo tesáků, zavěšená na stěně po úspěšném lovu, příjemně potěší oko a dodá domácímu interiéru vlastní šmrnc.

Ale musíte si uvědomit, že lov kance je velmi nebezpečný. Pokud je výstřel neúspěšný (zejména pro nezkušené lovce), může být pouze zraněn. To způsobí, že se kanec rozzuří, může napadnout lovce a způsobit mu vážné zranění.

Внешний вид
Jak vypadá kanec? Kanec je silné a silné zvíře. Má poměrně velkou stavbu těla a krátké nohy. Krátké tělo s krátkým ocasem, mohutnou hrudní kostí a úzkou pánví. Jeho krk je krátký, tlustý a jeho lebka je klínovitého tvaru. Nos kance, stejně jako prase domácího, má tvar čenichu.
Srst je tvrdá a připomíná štětiny. Pohybuje se od tmavě šedé po hnědou. S příchodem zimy houstne a objevuje se hustá podsada.

Sekáček má tělo o délce 90-180 cm Jeho výška v kohoutku se pohybuje od 50 do 110 cm. Váží od 50 do 300 kg. Průměrná hmotnost kance je 150 kg. Samec kance je obvykle větší a těžší než samice. Maximální rychlost kance je až 45 km za hodinu.
Jak dlouho žijí divočáci? Průměrná délka života je přibližně 10 let a v zajetí až 20 let.
Nejpozoruhodnější částí těla sekáčku jsou jeho tesáky. Když kanec dosáhne zralosti, dorůstá až 25 cm, získává potravu pro sebe, vykopává půdu, aby získal oddenky. Sekáči také používají své tesáky k obraně před nepřáteli: medvědy nebo vlky.

Typy sekáček
Každý region má svůj vlastní druh divokých prasat. Ve Španělsku, Francii, Itálii je běžný středoevropský nebo maremský druh. Na Sardinii a Andalusii středomořský kanec. Nechybí ani indické, orientální a mnohé další.

Habitat
Kde žije divočák? Zpočátku byla tato zvířata viděna v zemích Asie, Evropy a severní Afriky. Poté se objevili na ostrovech Británie, Jáva, Sumatra a mnoha dalších. Dnes žijí v lesích na Sibiři, v některých oblastech Irkutské oblasti a také na území Krasnojarska. Setkat se s ním můžete i v Moskevské oblasti.
Stanovištěm kance jsou tropické horské lesy s vysokou vlhkostí. U nás ho lákají dubové lesy a bažinaté oblasti.

Život
Toto zvíře nemá příliš dobrý zrak, ale má vynikající čich. Cítí člověka, zejména po větru, na vzdálenost asi 400 km. Silné pachy mohou zvíře vyplašit a narušit lov.
Kanec je zvíře, které žije především ve stádech. Obvykle jej obývají samice s divočáky z loňského vylíhnutí. Dospělý kanec ji opouští a žije sám. Do stáda se vrací pouze na období páření a zaujímá místo vůdce.
Kanec je aktivní v noci. V tomto období chodí na obědy a vodní procedury. Přes den odpočívá v rákosí nebo v bažinách, schovává se v křoví.

Návyky
Zvyky divočáka jsou docela zajímavé.
Tato zvířata jsou velmi citlivá na změny teploty. Aby se nespálili na slunci a chránili se před různými kousnutími hmyzem, jsou důkladně rozmazaní v bahně.
Důležitou podmínkou pro život těchto zvířat je přítomnost vodní plochy v blízkosti hnízdiště.
Zvyky divokých zvířat nutí kance držet se dál od lidí. K obydleným oblastem se přibližují velmi zřídka, ale vpády na pole, kde roste oves nebo kukuřice, se provádějí pravidelně.

Kanec vede sedavý způsob života. V letních měsících vylézá ze svého úkrytu pouze ke krmení. Pak se vrátí, aby si odpočinul.
V zimě se zvyky divočáka nemění. Divoké prase se také v zimě málo pohybuje, protože sníh mu nedovoluje jít daleko. Divoké prase je i přes svou nemotornost výborný plavec.

Rut
Období říje u divočáků trvá od prosince do ledna. Dospělý samec najde stádo samic čichem, zvukem a stopami. Když jsou divočáci v sezóně, vrací se do stáda. Po oplodnění jej opět opustí. Divočáci mají v době říje zpravidla několik samic.
V této době se chování samců stává agresivním. Pokud do stáda vstoupí soupeř, je nevyhnutelný boj na život a na smrt. Vzájemně se bili svými tesáky, což způsobilo hrozné tržné rány. Poražený opouští stádo.

Březost samice trvá 120-130 dní. Před porodem opouští stádo a hledá si odlehlé místo. Pak si postaví postel jako „hnízdo“ z větví a suché trávy.
Samice kance rodí 5 až 15 selat o hmotnosti asi 1 kg. Jejich srst je černá nebo hnědá s bílými podélnými pruhy. Tato barva chrání miminka před útoky predátorů. V tomto období je lepší se nepřibližovat k doupěti samice, protože je velmi agresivní.

Jídlo
Čím se živí divočáci? Vzhled těchto zvířat je docela impozantní, takže se mnozí zajímají o to, zda je divoké prase predátor nebo ne.
Ve skutečnosti jsou prakticky všežraví, protože divočáci jedí různé potraviny v různých ročních obdobích:
- Divoké prase se živí v lese a získává z podzemí různé kořeny a hlízy cibulovitých rostlin. Obsahují velké množství užitečných látek.
- V létě a na jaře se divočák živí zelenými listy a výhonky rostlin.
- Jeho strava zahrnuje bobule, ovoce, žaludy, ořechy, brambory a zemědělské rostliny.
- Živí se také žábami, žížalami, hmyzem, larvami, drobnými obratlovci a v zimě neváhají sbírat mršiny.
- Na podzim divoká prasata žerou i žaludy, hraboše, oves a pšenici.
Teď už víte, čím se živí divočák.

Přírodní nepřátelé
Kanci mají své nepřátele. Jde o vlky, medvědy nebo rysy. Vlci útočí ve smečkách. Nejprve jeden z nich skočí na kance, shodí ho na zem, pak na něj zaútočí celé hejno. Rys nejčastěji napadá mladé jedince, kteří se zatoulali ze stáda. Skočí mu na záda a způsobí mu těžké a smrtelné rány.
Medvěd je nejstrašnější nepřítel. Při útoku na sekáček medvěd zmáčkne zvíře svými silnými tlapami a zemře na zlomené kosti.

Lovecké vlastnosti
Lov divočáků je jednou z nejnebezpečnějších činností. Můžete lovit sami nebo se zúčastnit lovu. Nesmíme zapomenout na zvláštnosti zvyků divokých zvířat a na skutečnost, že je velmi velký. Jeho hmotnost dosahuje 300 kg.
Začátek lovecké sezóny závisí na místech, kde žije. Od srpna do ledna probíhá lov mladých zvířat a samců. K odstřelu samic dochází v září a prosinci. Sekáčky můžete lovit různými způsoby: z věže, kotce, se psy nebo z přístupu.
Video
Zajímavosti o životě kance najdete v našem videu.
Divoké prase, známé také jako divočák a divoké prase, je savec z řádu Artiodactyla, podřádu Pigformes, čeledi prase, rodu Kanec. Jedná se o předka domácích prasat.
Obsah skrýt
- 1 Popis
- velikost 1.1
- 1.2 Tělo
- 1.2.1 Strniště
- 1.2.2 Barva
- 2.1 Co to jí
- 2.2 Kolik toho sní?
- 2.3 Prospěch
- 2.4 Škody
- 6.1 Chování ve skupině
- 6.2 Pohyb a orientace
- 6.3 Čas aktivity a odpočinek
- 7.1 Období páření
- 7.2 Těhotenství
- 7.3 Potomci
- 7.4 Puberta
popis

velikost
Délka těla dospělého divočáka dosahuje 175 cm, výška je asi 1 m. Hmotnost je do 100 kg, ojediněle od 150 do 200 kg.
tělo
Toto zvíře se od prasat domácích liší krátkou a hustou stavbou těla, tlustými a vysokými končetinami, dlouhou a tenkou hlavou, delšími, ostřejšími a vztyčenýma ušima. Horní a spodní tesáky neustále rostou a vyčnívají nahoru z úst.
Štětina
Tělo divočáka je kromě spodní části krku a zadní části břicha pokryto elastickými štětinami, na hřbetě je jakási hříva s hřebínkem z ní. V zimě pod touto štětinou začíná růst hustá a měkká podsada.
Barva
Barva štětin je černohnědá se žlutavým nádechem, podsada je hnědošedá, takže celková barva je považována za šedočernohnědou, tlama, ocas, nohy a kopyta jsou černé. Občas se vyskytují pestrobarevní nebo strakatí jedinci.
Vlastnosti těla
Krk je mohutný, tlustý, krátký, hlava velká, klínovitého tvaru, uši dlouhé, široké, oči malé. Mohutný čenich s čenichem vyčnívá dopředu a umožňuje zvířeti kopat i zmrzlou zem do hloubky 15-17 cm.Ocas je rovný, 20-25 cm dlouhý, na špičce zdobený střapcem. Vydává zvuky podobné domácímu praseti (bručení a kvičení). Při běhu dosahuje rychlosti až 40 km/h. Dobře plave.
Vlastnosti jídla

Co jí
Divoké prase je všežravec a v tomto ohledu je na tom prakticky stejně jako člověk. Jeho strava zahrnuje především rostlinnou potravu, která se liší podle ročního období (hlízy, kořeny, oddenky, cibule, plody, žaludy, semena, ořechy, bobule, houby, kůra stromů, hadry, výhonky), ale i různá drobná zvířata (červi, měkkýši , žáby, ještěrky, hadi, hlodavci, hmyzožravci, ptačí vejce a larvy hmyzu) a mršina. Konkrétní preference potravin závisí na oblasti bydliště a roční době.
Kolik toho sní
Dospělý divočák zkonzumuje 3-6 kg potravy denně, většinu potravy získá z lesního odpadu a půdy.
Výhody
Prokypření půdy divočáky podporuje ukládání semen a následnou regeneraci stromů. Tato zvířata také ničí lesní škůdce, což je prospěšné.
Škodlivé
V době hladomoru naopak divočáci navštěvují bramborová a jiná pole a škodí zemědělství trháním a šlapáním úrody. Někdy napadají ptáky a zajíce a příležitostně daňky, srnce nebo jeleny, pokud jsou slabé nebo nemocné.
Řada jedovatých rostlin a hadí jed na divočáky nepůsobí.
Kde žije?

Rozsah rozšíření divočáků je poměrně široký. Druh žije v listnatých a smíšených lesích Evropy (od Atlantiku po Ural), v oblasti Středomoří, v severní Africe, ve stepích střední Asie, na severovýchodě západní Asie a v jihovýchodní Asii. Ve všech mořích a oceánech naší planety jsou také ostrovní populace divočáků.
Běžné druhy

Protože divočáci mají velmi variabilní stanoviště, bylo identifikováno 16 poddruhů, které byly seskupeny do 4 regionálních skupin: západní, indičtí, východní a indonéští divočáci.
Muž a žena: hlavní rozdíly

Samice divočáků jsou vždy o něco menší velikosti než samci a jejich kly také nejsou tak velké a výrazné jako u opačného pohlaví.
Chování

Divočáci preferují na vodu bohaté, bažinaté oblasti, zalesněné i zarostlé rákosím a keři. Jedná se o společenská zvířata, která tvoří stáda s matriarchálním způsobem života. Staří samci většinou žijí sami a ke stádu se připojují až v období páření.
Skupinové chování
Samice tvoří skupiny 10-30 jedinců: mláďata, mladí a slabí samci. Největší stáda zahrnují až 100 jedinců. Tyto skupiny se pohybují na velké vzdálenosti, ale pouze v rámci své vlastní oblasti 1 až 4 km² a nemigrují.
Pohyb a orientace
Divoké prase se pohybuje nemotorně, ale rychle, dobře plave a je schopné plavat poměrně dlouho. Vize je špatná: divočák nerozlišuje barvy a neuvidí člověka, který stojí 15 metrů od něj. Orientuje se pomocí čichu, chuti a sluchu. Kanec je opatrný, ale ne zbabělý, ale pokud je podrážděný, zraněný nebo chrání svá mláďata, stává se skutečně nebezpečným a agresivním.
Čas na aktivitu a odpočinek
Vzhledem k tomu, že toto zvíře je náchylné na náhlé změny teploty, hodně se válí v bahně, aby se chránilo před hmyzem a popáleninami a aby si udrželo optimální tělesnou teplotu. Divočáci jsou aktivní hlavně za soumraku, přes den zalézají do vyhloubených děr o hloubce 30-40 cm, večer vylézají, plavou a jdou hledat potravu.
Reprodukce

Divoké prase je považováno za omezené polygamní zvíře: na jednoho samce připadají 1-3 samice.
Doba manželství
Samice obvykle vstupují do páření ve druhém roce života a samci až ve 4.-5. Estrus se vyskytuje od listopadu do ledna, během této doby mezi sebou samci svádějí zuřivé boje pomocí svých silných tesáků.
Těhotenství
Délka těhotenství je 18 týdnů. V jednom vrhu má samice průměrně 4-6, někdy až 12 mláďat.
Progeny
Hmotnost novorozeného selete je od 600 do 1650 g. Je pruhované, s bílými, černohnědými a žlutými pruhy, které maskují mládě v lesní půdě. Po 4-5 měsících se barva změní na tmavou.
Samice mláďata bedlivě hlídá, agresivně je střeží před nepřáteli a každé 3-4 hodiny se k nim vrací. V prvních týdnech života sedí selata v jakémsi „hnízdu“. Postupně začínají chodit se samicí ven a ve 3 týdnech začínají zvládat návyky dospělých kanců.
Krmení mlékem vydrží až 3,5 měsíce. Na podzim dosahují mláďata hmotnosti 20-30 kg.
Puberta
Pohlavní dospělost u divočáků nastává přibližně v 1,5 roce, plná dospělost v 5-6 letech.
Přírodní nepřátelé

Kromě lidí ohrožují divočáky, hlavně mláďata, vlci a rysi, v Asii levharti a tygři, kteří občas napadnou i dospělé samce. Velcí hadi a dravci mohou napadat i mláďata selat. Obecně je populace stabilní a nehrozí jí vyhynutí nebo zničení.
Zajímavá fakta

- Předky moderního domácího prasete jsou divočáci z Mezopotámie, Malé Asie, Evropy a Číny, které si lidé ochočili již v neolitu. Podle archeologů byla divoká prasata na Blízkém východě domestikována před 13 000 až 12 700 lety. Nejprve byli chováni v polodivokém stavu ve volné přírodě, jako je tomu nyní například na Nové Guineji. Pozůstatky prasat objevili vědci na Kypru, kam se mohli dostat pouze z pevniny spolu s lidmi. První domácí prasata byla do Evropy přivezena z východu, poté začal aktivní proces domestikace evropských divokých prasat. Stalo se tak celkem rychle díky vysoké přizpůsobivosti a všežravosti divokých prasat. Tato zvířata byla chována pro své chutné maso a používaly se i jejich kůže (pro výrobu štítů), kosti (pro výrobu nástrojů a zbraní) a štětiny (pro kartáče). V Indii a Číně divočáci jedli lidský odpad a dokonce se jim říkalo „prasečí záchody“.








